lördag, december 1

Jungfrun

Rörlig dekad, 12 – 22 september

Här finns rastlöshet och den närmast obotliga kritiken mot sig själv och mot andra. Han är den ständiga tvivlaren, som aldrig vågar sätta sitt hopp till planer eller löften, knappt ens när de realiserats. Alltid hör man hans varningar och tvivel, aldrig släpper han på det evigt vaksamma förnuftet – vilket självklart gör honom värdefull, om än inte alltid så uppmuntrande. Han har en förmåga att behärska detaljer och intrikata mönster som är närmast otrolig. Inget är för fint eller gyttrigt för honom att bena ut. Han är hela tiden på gång att sortera och ordna sitt liv, men når aldrig ett helt färdigt resultat. Det gäller över huvud taget hans arbete. Självkritiken är så svårtystad att han evinnerligen kan hålla på att revidera och putsa på sina verk, utan att någonsin bli helt nöjd och helt färdig. Att rätta till kan vara närmast en mani, men en för andra människor värdefull egenskap. Hon har en tydligt intellektuell prägel, en strävan efter att förstå eller ha klart för sig. Han uppskattar att studera, lära utantill och göra rader av anteckningar. Samvetsgrannheten är så stor att den ibland blir svåröverskådlig. En aning paradoxalt. Det oroliga ordningssinnet. Förhållandet till fadern är labilt. De har lite svårt att härda ut med varandras brister, men vet inte hur de ska komma tillrätta med dem, eller ens påpeka dem. Det känns som om något ofullgånget existerar mellan dem. De har känslor för varandra men svårigheter att ge uttryck för dem. Därför lever de i en föreställning om att de skulle kunna ha utvecklat ett så mycket bättre förhållande, om bara saker och ting varit annorlunda, eller om de finge försöka från början.

Jungfrun är den flitige och kritiske, som aldrig är riktigt nöjd, varken med sig själv eller med andra. Han är den som jämt har eftertankens ifrågasättanden på läpparna, och ofta visar ovilja gentemot andras infall. Allt ska granskas en och flera gånger, innan det godkänns. Han är ofta kortvuxen, med cendréfärgat hår och melerade ögon. Ögonen ligger nära varandra och strax under ögonbrynen. Munnen är rätt liten och haklinjen skarpt markerad. Axlarna kan vara en aning hoptryckta, och kroppsställningen en smula framåt­böjd. Han har stor aptit.

Hos jungfrun är jordens element kombinerat med den föränderliga kvaliteten och planeten Merkurius. Detta ger möjlighet till att kombinera det jordiskt praktiska med föränderlighet och kommunikativa faktorer. Detaljarbete, kritiskt arbete och förmågan att förstå hur saker fungerar faller därför naturligt för honom eller henne. Att kombinera teori och praktik är en värdefull egenskap.
Jungfrun besitter även egenskaper som traditionellt och trångsynt tillskrivits kvinnor, därav namnet. Hon eller han är nämligen blyg och håller sig gärna i bakgrunden. Hygien och hälsa är också mycket viktigt, ofta på gränsen till pedanteri.
Hos jungfrur tycks det finnas ett behov av att hjälpa andra. Ibland kan denna drift tyvärr gå till överdrift och de kan lägga sig i andras affärer för mycket med kritik och förslag till förbättringar. Jungfrun kan ibland te sig obegriplig, gåtfull och motsägelsefull, men detta gör ju henne bara mer åtråvärd.

Element: jord Kvalitet: föränderlig Polaritet: negativ
Nyckelord: Merkurius, urskiljningsförmåga, kritiskhet, hälsa, precision, detaljer, kritik, metallen guld och onsdag.
Positiva karaktärsdrag: analytisk, rationell och logisk.
Negativa karaktärsdrag: besvärlig och överkritisk.
Människokroppen: matsmältningen och inälvorna.

Inga kommentarer: